Het coronavirus: de gevolgen en risico’s voor de huur van bedrijfsruimte
Vele ondernemers worden geconfronteerd met sterk teruggenomen bezoekersaantallen en dramatisch omzetverlies. Dit kan er toe leiden dat vele huurders hun verplichtingen uit huurovereenkomsten niet meer onverkort kunnen nakomen. Wat dan?
Het coronavirus: de gevolgen en risico’s voor de huur van bedrijfsruimte
In beginsel geldt dat partijen hun verplichtingen uit de (huur)overeenkomst moeten nakomen. Contract is contract. Maar er is een uitzondering denkbaar.
Onvoorziene omstandigheden
De lat is door de wetgever wel hoog gelegd. Bovendien is in het verleden gebleken dat rechters terughoudend zijn het met honoreren van een beroep op onvoorziene omstandigheden. Sommige risico’s zijn nu eenmaal ondernemersrisico. Bovendien heeft de rechter een grote vrijheid bij het wijzigen of ontbinden van een (huur)overeenkomst. Er is veel ruimte voor maatwerk en alle bijzondere omstandigheden tellen mee. Er zijn daardoor mogelijkheden denkbaar. Gedacht kan worden aan opschorting dan wel vermindering van huurbetaling, tijdelijke opheffing van de exploitatieverplichting of een tijdelijke vrijstelling van voorschotten servicekosten.
De coronacrisis en de maatregelen die nu door de overheid zijn uitgevaardigd zijn exceptioneel. Dit maakt het lastig om te voorspellen of een beroep van de huurder op de onvoorziene omstandigheid slaagt. Op dit moment kan niemand dat met zekerheid zeggen. Maar een ding is zeker: verhuurders en huurders doen er goed aan om in deze bijzondere periode oog te hebben voor de redelijke belangen van de andere partij. We staan immers gezamenlijk voor de opdracht om door deze periode te komen.