Vaccinatieplicht werknemers Leaseplan

Wel of niet verplicht vaccineren? Wel of niet testen? En waar is dan het recht om te beschikken over je eigen lichaam? Vragen die anderhalf jaar geleden amper leefden, maar in 2021 actueler dan ooit zijn.

Leaseplan stelt vaccinatieplicht in

Een grote leasemaatschappij wierp kort geleden de knuppel in het hoenderhok. Bij dat bedrijf zijn alleen nog volledig gevaccineerde werknemers welkom. Is dat verstandig? Of wat juridischer gezegd: mag dat?

Is een vaccinatieplicht juridisch mogelijk?

Het antwoord is eenvoudig: nee, dat mag niet. Je mag als werkgever geen vragen stellen over de gezondheid. Je mag die informatie, als je die wel krijgt, ook niet bewaren. Je mag ook geen eisen stellen aan de gezondheid.

Is er dan echt geen uitzondering op een vaccinatieplicht?

Er is wel een belangrijke uitzondering. Je mag wél eisen stellen als die onontbeerlijk zijn voor de functie. Zo mag je een keuring laten doen als iemand voertuigen bestuurt, met gevaarlijke stoffen werkt, op hoogte werkzaam is of alertheid permanent geboden is. Denk bij deze uitzonderingen aan functies als vrachtwagenchauffeur, steigerbouwer, operator in een chemische fabriek of luchtverkeersleider.

Voor functies waar gezondheid minder een rol speelt, heb je als werkgever dus weinig ruimte. Dat geldt zeker voor kantoorpersoneel, zoals bij de leasemaatschappij. Vragen mag niet, en onderscheid maken ook niet. Zeker niet als er allerlei andere lichtere maatregelen denkbaar zijn, zoals werken op 1,5 meter, looproutes en ventilatie.

Advies van een advocaat arbeidsrecht

Toch behoefte óf noodzaak om maatregelen ter bestrijding van corona te nemen? Neem contact op met een arbeidsrecht advocaat van ECHT advocatuur voor een passend advies! Wij zijn bereikbaar via 0578-614029.

Direct contact opnemen