Van crisis naar recessie

Nu de Corona-crisis zich verdiept en een economische recessie zich aankondigt, denken veel ondernemers na over de toekomst van hun bedrijf. Bijna dagelijks is er nieuws over nieuwe maatregelen. Graag delen we enkele tips.

Noodmaatregelen

Bijna twee weken geleden heeft het kabinet een omvangrijk pakket aan steunmaatregelen aangekondigd, zoals onder andere de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

De inhoud van de NOW-regeling is vandaag bekend gemaakt én de verwachting is dat bedrijven vanaf 6 april a.s. een aanvraag in kunnen dienen. Wij komen in een volgend bericht terug op de voorwaarden van de NOW-regeling.

Reorganisatie

In veel gevallen zal de vraag zijn of de werktijdverkorting of tegemoetkoming loonkosten voldoende zijn om de klappen op te vangen. Als u verwacht dat uw bedrijf na die periode (alsnog) zal moeten reorganiseren, kan het verstandig zijn die reorganisatie nu alvast in te zetten. Tijdens de periode van werktijdverkorting mag dat namelijk niet.

Beraad u dus op de vraag: hoe ziet de toekomst eruit? Maak scenario’s: wat gebeurt er als het land langer “op slot” blijft, wat gebeurt er als de handel langere tijd verstoord blijft, wat doet dat met uw liquiditeit en uw marge? Bedenk daarbij dat een deel van de steunmaatregelen, zoals het uitstel van het betalen van belasting, wel uitstel maar geen afstel betekenen. Met andere woorden: zet de stip op de horizon verder dan de waan van de dag.

Vakantiegeld

Een van de maatregelen die voor de korte termijn wel wordt genoemd, is het uitstellen van het betalen van vakantiegeld. Juridisch is dat niet eenvoudig: uw werknemers hebben recht op vakantiegeld en hebben dat soms ook hard nodig. Uitstel kan alleen als uw werknemers daar mee instemmen. Er wordt wel gesproken over een regeling waarbij u als werkgever het recht krijgt om uit te stellen, maar zeker is daaromtrent nog helemaal niets.

Of uw werknemers instemmen met een uitstel, zal ook afhangen van de vraag of zij daarmee kunnen bijdragen aan perspectief voor het bedrijf en voor behoud van hun baan. Ook hier geldt dat het uitwerken van scenario’s kan bijdragen aan het overtuigen van werknemers van de noodzaak.

Tot slot

Kortom: probeer verder te kijken, en overweeg maatregelen die uw bedrijf klaar maken voor het zware weer dat op komst is.

Meer weten?

Wij denken graag met u mee! Klik hier om contact op te nemen met een advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht van ECHT advocatuur.

Direct contact opnemen