Turboliquidatie, verstandig?
Er zijn verschillende wijzen waarop een BV kan worden beëindigd.
Een lege vennootschap
Turboliquidatie
In de praktijk blijkt dat vrij veel misbruik wordt gemaakt van de turboliquidatie. Het blijkt immers eenvoudig om via een turboliquidatie een BV te laten ‘ploffen’ om vereffening of faillissement te vermijden. Schuldeisers kunnen enkel bij de rechtbank verzoeken om heropening van de vereffening als er toch baten aanwezig zouden zijn. Hoewel in de praktijk dit wel een risico blijkt voor ondernemers die kiezen voor een turboliquidatie, blijkt dit onder huidige wetgeving toch een vrij lastige opgaaf voor schuldeisers. De schuldeisers moeten hiervoor immers inzicht hebben in de positie van de ontbonden rechtspersoon. Vaak is dit niet of maar beperkt het geval.
Wetgever
Met nieuwe wetgeving wil de minister de rechtsbescherming van schuldeisers verbeteren. Een aantal maatregelen moet de positie van schuldeisers versterken.
Het voorstel van de minister houdt in dat het bestuur verplicht gesteld wordt tot opstelling en deponering van een slotbalans en een verklaring waarom baten ontbreken. Bovendien moet het bestuur de ontbinding zonder vereffening algemeen bekend maken. Tenslotte wordt voor doorhaling van de rechtspersoon in het handelsregister vereist dat de jaarrekeningen over alle voorgaande jaren openbaar gemaakt zijn (tenzij hiervoor een ontheffing geldt).
Schuldeisers krijgen op deze manier meer inzicht en kunnen daardoor eenvoudiger stappen ondernemen tegen de ontbinding door turboliquidatie.
Tot slot
Turboliquidatie kan een aantrekkelijke oplossing zijn om eenvoudig van een ‘lege’ BV af te komen. Er kleven echter wel de nodige risico’s aan, die met de komende wetgeving, alleen maar prominenter worden. Heeft uw BV schulden en wilt u deze ontbinden of overweegt u een faillissement aan te vragen? Laat u dan goed adviseren! Wij helpen u graag.