Sport en portretrecht
Veel bekende sporters hebben er weleens last van: bedrijven die hun portret gebruiken om hun producten te verkopen. Dit speelt vaak rondom grote sportevenementen, zoals bijvoorbeeld een WK. Nederland is dan in de ban van het voetbal en commercieel kan het aantrekkelijk zijn om op deze hype mee te liften.
Een foto van een sporter gebruiken; mag dat?
Een bekend voorbeeld is de wereldgoal van Robin van Persie op het WK 2014. Deze prachtige zweefduik ging de hele wereld over én al snel speelden veel bedrijven daarop in. De vraag die zich dan voordoet: is dat zomaar toegestaan? Het korte antwoord daarop is nee, maar zo eenvoudig ligt het echter niet.
Aan de hand van een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam, waarin het gebruik van het portret van Max Verstappen ter discussie stond, geeft onze advocaat sportrecht tekst en uitleg.
Wat was er aan de hand?
Voor het gebruik van de foto’s heeft Uitgever Karakter geen toestemming gekregen. Kort voor publicatie van het boek heeft het management van Max Verstappen de auteur – en later ook Uitgever Karakter – gesommeerd om van publicatie van het boek af te zien. Dit had geen effect. Het boek wordt gepubliceerd maar kort voor publicatie wordt aan Verstappen en zijn management nog wel een vergoeding aangeboden van 10% van de netto opbrengst. Verstappen accepteert dit niet en stapt naar de rechter. De rechtbank geeft Verstappen geen gelijk, waarop Verstappen in hoger beroep gaat.
Wat is het portretrecht?
Portretten in opdracht
Portretten niet in opdracht – redelijk belang
In 1979 voegde de Hoge Raad in het arrest ’t Schaep met de Vijf Pooten het commerciële belang hieraan toe. Vanaf dat moment beriepen zich vele Bekende Nederlanders – waaronder ook sporters en popsterren – zich met succes op hun commerciële portretrecht vanwege een zogenaamde verzilverbare populariteit.
De gedachte hierachter is dat geportretteerden met een verzilverbare populariteit niet hoeven te accepteren dat commercieel gebruik wordt gemaakt van hun portretten, zonder dat zij daarvoor een redelijke vergoeding ontvangen (arrest Cruijff/Tirion). Dat wil overigens niet zeggen dat ten aanzien van iedere publicatie geldt dat een redelijke vergoeding moet worden aangeboden. De bescherming van het commerciële belang staat altijd tegenover het recht op vrijheid van meningsuiting en informatievrijheid (nieuwsgaring). Aan welk belang het meeste gewicht moet worden toegekend is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.
Een redelijke vergoeding
Is een redelijke vergoeding aangeboden, dan is publicatie van het portret in beginsel toegestaan (mits daarnaast ook de privacy niet is geschonden). In dat geval zal de geportretteerde moeten onderbouwen waarom publicatie van het portret in deze specifieke zaak onrechtmatig is. Hierbij kan volgens de Hoge Raad in het Cruijff/Trion arrest worden gedacht aan bijvoorbeeld de situatie dat de publicatie afbreuk doet aan of schadelijk is voor de wijze waarop de geportretteerde zijn bekendheid wenst te exploiteren.
Commercieel belang – uitspraak Max Verstappen
Conclusie
Hebt u hiermee te maken of hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze advocaat sportrecht Koen Horstman.