Hypotheekrecht: zo krijgt u uw geld terug
Advocaat hypotheekrecht. Als u ooit een registergoed hebt gekocht, dan komt u in aanraking met hypotheekrecht. Registergoederen zijn bijvoorbeeld een stuk grond grond, een huis, of grote boten en vliegtuigen. Een bank leent geld aan iemand en krijgt daarvoor een hypotheekrecht terug. Dit recht is een garantie (onderpand) dat de lening wordt terugbetaald. Heeft u hulp nodig van een advocaat die gespecialiseerd is in dit soort zaken? Onze ervaren advocaat hypotheekrecht staat klaar om u te helpen met de uitwinning van uw hypotheekrecht!Â
De meerwaarde van een advocaat hypotheekrecht
Een hypotheekrecht geeft een schuldeiser extra zekerheid en blijft geldig als de schuldenaar failliet gaat. Een notaris zorgt ervoor dat het hypotheekrecht wordt vastgelegd. Het proces van het terugkrijgen van geld als de schuldenaar niet betaalt, verschilt per situatie. Het kan handig zijn om een advocaat die hierin gespecialiseerd is in te schakelen. Ben je een ondernemer die geld uitleent? Dan geeft een hypotheekrecht je meer garantie dat je je geld terugkrijgt. Als je als ondernemer wordt gevraagd om een hypotheekrecht te geven aan je financier, of als je er al een hebt gegeven, is het belangrijk dat je begrijpt wat dit inhoudt. Ook is het slim om te weten waar je op moet letten als de schuldenaar niet betaalt, zodat je geen onnodige schade lijdt. Onze advocaat hypotheekrecht heeft zeer veel ervaring met het uitwinnen van een hypotheekrecht.
Wat is een hypotheekrecht
Hypotheekrecht kan alleen op geregistreerde eigendommen worden vastgelegd. Een schuldeiser kan met hypotheekrecht de eigendommen met prioriteit verkopen ten opzichte van andere schuldeisers. Dit gebeurt als de schuldenaar zijn betalingsverplichtingen niet nakomt of bijvoorbeeld bij een faillissement. Als de geldnemer het geleende bedrag niet terugbetaalt of niet kan betalen aan de bank, dan kan de bank de lening ‘opeisen’ en gebruik maken van het hypotheekrecht. Dit geeft de bank zekerheid, want bij een faillissement kan hij zijn vordering innen door de eigendommen te verkopen.
De hypotheekakte
Hypotheek en faillissement
Bij een faillissement van de persoon of het bedrijf die de hypotheek heeft afgesloten, heeft de hypotheekverstrekker een speciale positie. De hypotheekverstrekker kan namelijk zijn recht om het onderpand te verkopen uitoefenen alsof er geen faillissement was.
 Een hypotheekverstrekker wordt een ‘separatist’ genoemd, wat betekent dat hij niet hoeft te delen met de andere schuldeisers in het faillissement. Dit is een bevoorrechte positie. Wilt u hier meer over weten? Onze advocaat hypotheekrecht geeft u graag meer tekst en uitleg.
De executie van een hypotheekrecht
Een hypotheek geeft het recht van ‘directe verkoop’, ook wel parate executie genoemd. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker (meestal de bank) het onderpand kan verkopen als de schuldenaar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, zonder dat daarvoor een gerechtelijke uitspraak nodig is.
Normaal gesproken vindt de verkoop plaats via een openbare veiling onder leiding van een notaris. De opbrengst (na aftrek van de executie- en veilingkosten) gaat naar de (eerste) hypotheekverstrekker. Daarnaast kan de rechter ook toestemming geven om aan een specifieke koper te verkopen. Dit staat bekend als een onderhandse verkoop. Bij het opstarten van een procedure is de inschakeling van een advocaat hypotheekrecht verplicht.
Juridisch advies van onze advocaat hypotheekrecht
Hebt u een hypotheekrecht en wilt u uw geld terug? Neem dan snel vrijblijvend contact op met onze advocaat hypotheekrecht. Onze specialist hypotheekrecht kan u helpen bij de uitoefening van het hypotheekrecht. Onze advocaten zijn zowel telefonisch (via: 0578-614029) als per mail (via:Â info@echtadvocatuur.nl) te bereiken. Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Emst, Heerde, Zwolle, Apeldoorn, Wapenveld, Elburg en Nunspeet.