Jeroen Peute
Ben je op staande voet ontslagen? Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Bij een ontslag op staande voet krijg je namelijk geen loon meer van je werkgever en het UWV zal je ook geen WW- of ZW-uitkering geven. Je staat als je niets doet echt met lege handen. Daarom is het belangrijk om je snel te laten adviseren en in actie te komen.
Schakel snel juridische hulp in bij een ontslag op staande voet
Je moet er namelijk voor zorgen dat je binnen twee maanden het ontslag bij de rechter aanvecht. Dat lijkt een lange tijd, maar voor je het weet is die voorbij en dan sta je écht met lege handen. Na deze termijn kan je namelijk niets meer tegen het ontslag op staande voet doen. Wacht daarom niet te lang en neem direct contact met ons op. Bij ons werken gespecialiseerde advocaten arbeidsrecht die al veel ontslagzaken voor werkgevers en werknemers hebben behandeld. Zij kunnen je daarom snel en goed bijstaan. Zowel bij de rechter maar ook als er uiteindelijk een reling wordt getroffen in de vorm van een vaststellingsovereenkomst.
Een dringende reden voor het ontslag op staande voet
Een ontslag op staande voet kan een werkgever niet zomaar geven. Er moet zich daadwerkelijk een dringende reden hebben voorgedaan. Een vermoeden van deze gebeurtenis is niet voldoende; het moet duidelijk zijn dat je dit gedrag hebt vertoond. Er moet sprake zijn van een dringende reden. Voorbeelden hiervan zijn diefstal, alcohol- of drugsmisbruik op de werkvloer, grove belediging, fraude, verduistering, seksuele intimidatie, mishandeling, vernieling, en werkweigering zonder goede reden.
Ook zegt de wet dat het ontslag op staande voet onverwijld moet worden gegeven. Onverwijld wil zeggen dat een werkgever niet te lang kan wachten tussen het constateren van een dringende reden en het geven van het ontslag. Neemt een werkgever daar te veel tijd voor, dan is aan dit vereiste niet voldaan en kan het ontslag al van de baan zijn. Als je vandaag betrapt wordt op diefstal, is het geven van een waarschuwing op dezelfde dag en het ontslaan op een volgende werkdag niet voldoende om ontslag op staande voet te rechtvaardigen.
Het kan echter voorkomen dat het niet direct duidelijk is of de reden voldoende ernstig is voor een ontslag op staande voet. De werkgever mag dan een onderzoek instellen om uit te zoeken of het van hem gevraagd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren. Tijdens dit onderzoek mag hij je op non-actief stellen, maar hij moet je wel vertellen waarom. Daarnaast moet de werkgever het onderzoek niet te lang laten duren en je direct op de hoogte stellen van de uitkomst. Wij kunnen beoordelen of aan dit vereiste is voldaan.
Meer weten over arbeidsrecht of ontslag op staande voet?
Ben je op staande voet ontslagen of dreigt er een ontslag op staande voet? Dan doe je er verstandig aan om snel contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat arbeidsrecht. Neem dan snel contact op met onze advocaat Jeroen Peute. Hij staat je graag vrijblijvend te woord.
De ontslagbrief
Bij een ontslag op staande voet moet de werkgever de reden van ontslag ook schriftelijk meedelen Voor een werknemer moet het aan de hand van de ontslagbrief duidelijk zijn waarom er een ontslag op staande voet is gegeven. De wetgever vindt het belangrijk dat de werknemer gelijk daarop kan reageren en niet hoeft te gissen waarom er een ontslag op staande voet is gegeven. Vaak gaat er wat mis met de brief van de werkgever. Zo wordt de reden wel eens onduidelijk omschreven, zodat de werknemer niet weet waarom hij nou is ontslagen. Soms staan er heel veel redenen voor het ontslag genoemd, waarvan er dan een aantal niet kloppen. De kans is groot dat als de brief van de werkgever niet klopt, het ontslag op staande voet ongedaan gemaakt kan worden.
Wat zijn de mogelijkheden bij een ontslag op staande voet?
Je kan als werknemer bij een onterecht ontslag op staande voet meerdere opties kiezen. Je kan terug in dienst, maar je kan ook voor een financiële schadevergoeding kiezen. Vaak zien we dat door de werknemer uiteindelijk voor dit laatste wordt gekozen, omdat er simpelweg te veel is gebeurd om terug te keren op de werkvloer. Onze arbeidsrecht advocaten kunnen voor jou onderhandelen om er voor te zorgen dat je een goede vergoeding krijgt en het recht op een WW-uitkering veilig wordt gesteld. Mocht het tot een procedure komen dan zullen we daarin alle vergoedingen aan de rechter vragen die er gevorderd kunnen worden, zoals een gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding en een billijke vergoeding.
Heb ik recht op een WW-uitkering bij een ontslag op staande voet?
Ben je op staande voet ontslagen? In de meeste situaties heb je bij een ontslag op staande voet geen recht meer op een WW-uitkering. Om een WW-uitkering te krijgen, mag het ontslag namelijk niet aan jou te verwijten zijn, en bij een ontslag op staande voet is het ontslag wel verwijtbaar. Het is dan maar de vraag of je een WW-uitkering krijgt.
Een uitzondering hierop kan zijn als je ontslagen bent vanwege een alcohol- of drugsverslaving. Deze verslavingen kunnen onder omstandigheden als ziekte worden gezien en kunnen daarom niet aan jou verweten worden. Dit zijn daarom ook geen ernstige misdragingen.
Ik ben op staande voet ontslagen, wat kan ik doen?
Als je op staande voet bent ontslagen, kun je dit aanvechten. Het is belangrijk om direct een advocaat te raadplegen om goed geïnformeerd te worden over je juridische positie. Je moet mondeling aan je werkgever aangeven dat je het niet eens bent met het ontslag. Vervolgens stuur je je werkgever een brief waarin je duidelijk maakt dat je het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Het is verstandig om deze brief aangetekend te versturen. In de brief vermeld je ook dat je beschikbaar bent voor werk en daarom recht hebt op loon. Je hebt een periode van twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Als je pas na deze twee maanden naar de rechter gaat, ben je te laat en staat het ontslag vast. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk in actie komt. Door snel te handelen en de juiste stappen te volgen, vergroot je de kans om het ontslag ongedaan te maken en je rechten te beschermen.