Advocaat arbeidsrecht: liefde op de werkvloer

Afgelopen zondag was het Valentijnsdag. Een moment waarop velen bloemen, chocola en kaarten verwachten. En soms ook ontvangen. Maar wat nu als die afkomstig zijn van een collega? En de liefde wederzijds is?

Mag een werkgever een relatie verbieden?

Natuurlijk gaat een werkgever niet over de liefde. De werkgever heeft wél iets te zeggen over de werkverhouding. Dus als er iets moois bloeit tussen twee collega’s, moet je daar als werkgever iets mee.

Er is wel enig onderscheid. Bij een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, ontstaat al snel een scheve werkverhouding. Dan zullen dus afspraken moeten worden gemaakt hoe met die verhouding wordt omgegaan.

Bij relaties tussen gelijkwaardige collega’s onderling is het zaak goed na te gaan wat de invloed van de relatie op de werkverhouding is. Het maakt uit of je in hetzelfde team werkt en elkaar moet kunnen aanspreken, of dat je op een heel andere afdeling werkt.

Einde relatie: moet één van beide ontslag nemen?

Lastiger wordt het vaak als de relatie eindigt. Ook dan maakt uit wat de verhouding is. Een verhouding met je leidinggevende beëindigen maakt de werkverhouding wel heel ingewikkeld. Maar als de ex-geliefde niets met jouw werk te maken heeft, is de situatie wat overzichtelijker.

Om dit soort problemen te voorkomen, hanteren veel werkgevers als uitgangspunt dat een relatie tussen collega’s niet wenselijk is. Eén van tweeën zal dus, zeker als de relatie bestendig blijkt, moeten vertrekken. Je mag als werknemer dan wel verwachten dat je werkgever je daar de tijd voor geeft, helpt bij het vinden van iets anders en ruimte geeft om te solliciteren.

Tip: gebruik vooral gezond verstand

Over dit onderwerp zijn door rechters al verschillende uitspraken gedaan. De kern daarvan is dat vooral het gezond verstand een grote rol moet spelen. Dus: wat mag je van een redelijk denkend werkgever en werknemer verwachten? Die redelijke verwachtingen heb ik hiervoor geschetst. Al was het dus raak op Valentijnsdag, bedenk: bezint eer ge een collega bemint!

Meer weten? Neem contact op met onze arbeidsrecht advocaat

Wilt u meer weten over dit arbeidsrechtelijke onderwerp? Neem dan contact op met onze advocaat arbeidsrecht. Dat kan per telefoon (0578-614029) maar mag ook per e-mail (info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook langskomen op ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe, Gelderland) en zijn vanuit de omliggende plaatsen, zoals Apeldoorn, Zwolle, Harderwijk, Nunspeet en Heerde goed te bereiken.

Direct contact opnemen