Een ander gebruikt mijn handelsnaam, wat nu?

Het is vrijdagmiddag. U hebt er een drukke, succesvolle week opzitten en u wilt nu aan de vrijdagmiddagborrel. Plots wordt u gebeld. De persoon aan de andere kant van de lijn geeft aan dat uw klant naar zijn bedrijf heeft gebeld.

Een ander bedrijf met dezelfde naam

Het is vrijdagmiddag. U hebt er een drukke, succesvolle week opzitten en u wilt nu aan de vrijdagmiddagborrel. Plots wordt u gebeld. De persoon aan de andere kant van de lijn geeft aan dat uw klant naar zijn bedrijf heeft gebeld. Deze klant was in de veronderstelling dat hij belde met uw bedrijf, geeft de persoon aan. De verwarring is kennelijk ontstaan omdat de handelsnamen van beide bedrijven op elkaar lijken. De persoon aan de andere kant van de lijn is daar niet blij mee en geeft aan dat u uw handelsnaam moet wijzigen.

Wat te doen bij een inbreuk op de handelsnaam

De wet verbiedt het voeren van een handelsnaam, die verwarring opwekt bij het publiek. De oudste gebruiker van de handelsnaam wordt beschermd en hij kan de rechter vragen om de jongste gebruiker van de handelsnaam te veroordelen om de handelsnaam, op straffe van een dwangsom, aan te passen. Daarbij loopt de gebruiker van de jongste handelsnaam ook het risico om, bij verlies van de zaak, veroordeeld te worden in de proceskosten van de wederpartij. Die kosten kunnen erg hoog zijn. Ervaring leert dat de meeste zaken zonder tussenkomst van de rechter worden opgelost.

Wanneer is er sprake van verwarringsgevaar?

Verwarringsgevaar kan aanwezig zijn, indien de handelsnamen identiek zijn of gelijkenis vertonen. Daarnaast moet het relevante publiek de betrokken ondernemingen met elkaar dreigen te verwarren of associëren. Daadwerkelijke verwarring is niet vereist; de aanwezigheid van verwarringsgevaar is genoeg. Verder is van belang of de ondernemingsactiviteiten van beide ondernemingen vergelijkbaar zijn en zij in hetzelfde gebied actief zijn.

Advies advocaat handelsnaamrecht

Gebruikt iemand dezelfde handelsnaam of bedrijfsnaam als die van u? Neem dan snel vrijblijvend contact op met één van onze advocaten. Dat kan zowel telefonisch (via: 0578-614029) als per mail (via: info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Hattem, Oldebroek, Elspeet, Nunspeet, Vierhouten, Harderwijk en Heerde.

Direct contact opnemen