ZZP’er inhuren: Risico’s en aandachtspunten

Vroeger was er de VAR-verklaring. Dat was veel eenvoudiger. Als je een zzp’er wilde inhuren, had je meestal genoeg aan de VAR-verklaring. En de meeste zzp’ers hadden die verklaring wel paraat.

Vervolgens: de Wet DBA (Deregulering Arbeidsrelaties)

In 2016 werd het ingewikkelder. De Wet DBA (Deregulering Arbeidsrelaties) verving de VAR. De wet zorgde ervoor dat opdrachtgevers gingen werken met modelovereenkomsten. Er kwamen allerlei modellen, en soms werd alsnog (vooraf) aan de fiscus gevraagd of sprake was van een zzp-verhouding.

Eenvoudiger werd het er niet van. De VAR-systematiek was helder, al waren er gebreken. De DBA-systematiek was een stuk onduidelijker en vooral minder zeker. Onduidelijkheid en onzekerheid over de juridische positie, daar houden ondernemers niet van.

Geen actieve controle Belastingdienst

De huidige DBA-regeling wordt sinds enige tijd niet meer gehandhaafd. Dat betekent dat de Belastingdienst niet actief controleert. Alleen in situaties van misbruik wordt ingegrepen. Met deze pauze in de handhaving is echter de onduidelijkheid niet opgelost.

Nieuwe regels op komst voor de zzp-er

Inmiddels is nieuwe wetgeving op komst. Die maakt het mogelijk dat via een webmodule (Internet) kan worden nagegaan wat in úw geval het inschakelen van een zzp-er betekent. Aan de hand van een vragenlijst wordt nagegaan of de inschakeling tot loondienst leidt of niet. Aan deze webmodule kleven nog veel bezwaren en definitieve invoering is allerminst zeker.

Wat betekenen deze nieuwe regels?

Wat betekent dit nu voor de praktijk? Vooralsnog blijft het zaak passende modelovereenkomsten te sluiten. In combinatie met de beperkte handhaving, biedt dat voldoende zekerheid.

Vanaf een moment later dit jaar zal aan de hand van de webmodule moeten worden beoordeeld of sprake is van loondienst of werkzaamheden die als zelfstandige kunnen worden verricht. De invoeringsdatum is niet zeker, en bovendien ook politiek gevoelig.

Juridisch advies van een advocaat arbeidsrecht

Wilt u zekerheid over wat op enig moment geldt? Dat kan! Neem dan contact met ons op. Dat kan per e-mail (info@echtadvocatuur.nl) of per telefoon (via 0578-614029). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Zwolle, Apeldoorn, Nunspeet, Oldebroek en Ermelo.

Direct contact opnemen