Handhaving illegale bebouwing

Het handhavingsbeleid op het gebied van permanente bewoning van een recreatiewoning en illegale bebouwing blijft voor velen – en zeker in de gemeente Epe en Heerde – een actueel en ingrijpend onderwerp.

Discussie illegale bebouwing

Het handhavingsbeleid op het gebied van permanente bewoning van een recreatiewoning en illegale bebouwing blijft voor velen – en zeker in de gemeente Epe en Heerde – een actueel en ingrijpend onderwerp. Er is inmiddels een rijk gevarieerde jurisprudentie inzake de handhaving van recreatief gebruik van recreatiewoningen. De discussie over illegale bebouwing zal ook nog wel even voortduren.

Wanneer is er sprake van permanente bewoning?

Van permanente bewoning is sprake als de recreatiewoning wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer is sprake van een hoofdverblijf? In sommige gemeenten is dit vastgelegd in beleid – bijvoorbeeld 120 of 180 dagen per jaar – maar in veel gemeenten is dit niet nader gedefinieerd.

Handhaving permanente bewoning van een recreatiewoning

Voorlopig blijft de hoofdregel dat het permanent bewonen van recreatiewoningen dat is begonnen na 1 november 2003 en het permanent bewonen van woningen die niet voldoen aan het Bouwbesluit (zoals chalets, stacaravans en andere kampeermiddelen) onrechtmatig is. Het bevoegd gezag kan onverkort handhaven. Dat neemt niet weg dat iedere afzonderlijke zaak anders is en het bevoegd gezag ook gebonden is aan spelregels: de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Bovendien heeft het bevoegd gezag de plicht om een grondige inventarisatie van de feitelijke situatie uit te voeren en een deugdelijke registratie van wijzigingen bij de uitvoering van het bestemmingsplan bij te houden.

Een beroep op het overgangsrecht en legalisatie

In sommige gevallen is het mogelijk om beroep te doen op gebruiksovergangsrecht van het bestemmingsplan. In andere bepaalde gevallen bestaat de mogelijkheid van legalisatie van de bestaande situatie middels een tijdelijke persoonsgebonden omgevingsvergunning. Of een beroep op een van deze mogelijkheden zal slagen, hangt echter af van de omstandigheden in de afzonderlijke zaak.

Advies van een advocaat over permanente bewoning en illegale bebouwing

Bent u geconfronteerd met handhavend optreden door de gemeente omdat er sprake zou zijn van permanente bewoning van een recreatieverblijf of illegale bebouwing, dan is het altijd verstandig om juridisch advies hierover in te winnen. Dit geldt ook als u van plan bent een recreatiewoning te gaan kopen en de mogelijkheden van permanente woning wilt onderzoeken. Onze bestuursrecht en vastgoed advocaat Suzanne Buitenkamp kan u hierover adviseren en staat graag voor u klaar.

Contact

Ons advocatenkantoor is gevestigd in Epe en wij zijn goed bereikbaar vanuit de omliggende plaatsen, zoals Zwolle, Apeldoorn, Wapenveld, Nunspeet en Harderwijk. U kunt ons bereiken via 0578-614029, of laat uw bericht achter via de contactpagina.

Direct contact opnemen