Verborgen gebreken tweedehands auto

Stel je voor. Je hebt zojuist je droomauto gekocht. Je kunt niet wachten om vol trots in je nieuwe aankoop te rijden. Maar wat als je er niet van kunt genieten, zoals je dat voor ogen had?

Gebreken tweedehands auto

Stel je voor. Je hebt zojuist je droomauto gekocht. Je kunt niet wachten om vol trots in je nieuwe aankoop te rijden. Maar wat als je er niet van kunt genieten, zoals je dat voor ogen had? Wat als de auto enkele (verborgen) gebreken blijkt te hebben? Voorbeelden van veelvoorkomende gebreken zijn: onjuiste kilometerstand, doorgeroeste onderkant, motorproblemen en defecte remleidingen.

Wettelijke garantie (non-conformiteit) en normaal gebruik

Als je een auto koopt, mag je verwachten dat je de auto ‘normaal’ kunt gebruiken. Maar wat normaal is, is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals: het bouwjaar van de auto, de koopprijs, of er sprake is van een nieuwe of een tweedehands auto, de kilometerstand en de mededelingen die de verkoper heeft gedaan over de staat/de eigenschappen van de auto.

Gebrek: verkeersveiligheid

Op basis van deze omstandigheden kun je beoordelen of de auto die jij hebt gekocht geschikt is voor normaal gebruik. Van een tweedehands auto uit 1990 met een kilometerstand van 330.000 voor de koopprijs van € 500,00 mag je niet veel verwachten. Dat is anders als je een nieuwe auto koopt. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat een auto niet geschikt is voor normaal gebruik als er sprake is van een dusdanig gebrek dat de auto een gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid.

Wat kan ik doen? Herstel van de gebreken en/of ontbinding van de koopovereenkomst

Als blijkt dat de auto niet geschikt is voor normaal gebruik, stel je de verkoper hiervan op de hoogte. Geef de verkoper de mogelijkheid om het gebrek aan de auto te repareren. Wil de verkoper het gebrek niet repareren, dan kun je mogelijk de reparatie bij een derde uit laten voeren en de kosten daarvan op de verkoper verhalen. Ook heb je de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden en je geld terug te vragen.

Problemen met uw (verkochte) auto? Bel onze auto advocaat!

Heb je een auto gekocht en word je geconfronteerd met een verborgen gebrek? Of wil een koper dat je de auto terugneemt? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze advocaten. Dat kan zowel telefonisch (via: 0578-614029) als per mail (via: info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Hattem, Oldebroek, Elspeet, Nunspeet, Vierhouten, Harderwijk en Heerde.

Direct contact opnemen