Vaststellingsovereenkomst

Heeft u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen of is u een beëindigingsovereenkomst voorgelegd met betrekking tot het beëindigen van uw arbeidsovereenkomst? Laat deze documenten beoordelen door een advocaat, om er zeker van te zijn dat uw rechten worden gewaarborgd.

Na ondertekening van een vaststellingsovereenkomst (VSO) kunt u mogelijk aanspraak maken op een WW-uitkering, maar hiervoor moeten specifieke voorwaarden in de overeenkomst zijn opgenomen. Een advocaat arbeidsrecht is bekend met deze voorwaarden en zal controleren of de VSO hieraan voldoet. Wilt u direct meer weten over uw VSO? Neem dan contact op met onze advocaat.

Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een juridisch document waarin alle overeenkomsten worden vastgelegd die tussen een werknemer en werkgever zijn gesloten met betrekking tot het ontslag. Belangrijke aandachtspunten in deze overeenkomst hebben doorgaans betrekking op zaken als de transitievergoeding en het behoud van de WW-uitkering. Opmerkelijk genoeg kan een beëindigingsovereenkomst zelfs dienen om een ontslag op staande voet ongedaan te maken.

Bij ECHT advocatuur beschikken onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten over uitgebreide ervaring in het beoordelen en onderhandelen van dergelijke vaststellingsovereenkomsten. Toch is het niet altijd verstandig om zonder voorbehoud akkoord te gaan met de voorgestelde regeling. Het is daarom ten zeerste aan te raden om altijd eerst een advocaat te raadplegen en de situatie rondom de VSO bij ontslag grondig te bespreken.

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is een juridisch complex proces waarbij het van groot belang is dat uw rechten en belangen worden gewaarborgd. Onze advocaten kunnen u helpen bij het begrijpen van de inhoud van de overeenkomst, het onderhandelen over gunstige voorwaarden en het zorgen voor de best mogelijke uitkomst in uw specifieke situatie. Hierdoor bent u verzekerd van een rechtvaardige en evenwichtige afwikkeling van uw arbeidsrelatie, wat van groot belang is bij een ontslagtraject.

Vaststellingsovereenkomst accepteren of niet?

Het komt vaak voor dat je slechts een zeer beperkte termijn krijgt aangeboden om te beslissen of je akkoord gaat met een beëindigingsovereenkomst. In werkelijkheid is deze tijdsdruk meestal ongegrond en vooral bedoeld om je onder druk te zetten en tot snelle actie aan te zetten. Het is echter van het grootste belang om te beseffen dat het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst aanzienlijke gevolgen heeft voor je arbeidsrelatie. Daarom is het uiterst verstandig om de gespecialiseerde advocaten van ECHT advocatuur te raadplegen. Zij kunnen beoordelen of de VSO juridisch correct is opgesteld, of deze recht doet aan jouw specifieke belangen, en of je rechten met betrekking tot een WW-uitkering veiliggesteld zijn.

De druk die wordt uitgeoefend om snel een beslissing te nemen kan leiden tot overhaaste en ondoordachte keuzes die op lange termijn nadelige gevolgen kunnen hebben. Onze ervaren arbeidsrechtadvocaten begrijpen dit en zijn er om je bij te staan in deze cruciale periode. We zorgen ervoor dat je volledig begrijpt wat de vaststellingsovereenkomst inhoudt en dat alle wettelijke en contractuele aspecten correct zijn. Daarnaast zullen we onderhandelen namens jou om ervoor te zorgen dat de voorwaarden rechtvaardig en in overeenstemming met jouw belangen zijn.

Met de steun van ECHT advocatuur ben je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen inzake beëindigingsovereenkomsten, en kun je met vertrouwen de volgende stappen zetten in je loopbaan. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat je rechten en toekomst veilig worden gesteld in deze vaak complexe en stressvolle situaties.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst kunnen allerlei afspraken worden gemaakt met betrekking tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst kunt u het beste altijd door een advocaat laten opstellen of controleren. Iedere situatie is weer anders en wetgeving en jurisprudentie wijzigen regelmatig op dit gebied.

 Hieronder hebben wij een aantal onderwerpen op een rij gezet die vaak staan beschreven in de vaststellingsovereenkomst:

  • Datum en wijze van beëindigen
  • Transitievergoeding
  • Outplacement
  • Vrijstelling van arbeid
  • Kosten juridische bijstand
  • Opnemen en uitbetaling van vakantiedagen
  • Gebruik telefoon, PC, etc.
  • Getuigschrift, referenties
  • Ontheffing uit concurrentie- of relatiebeding
  • Terugbetaling studiekosten

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wat te doen?

Als u de vaststellingsovereenkomst ondertekent, gaat u akkoord met het beëindigen van uw arbeidsovereenkomst. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor u, daarom is het van groot belang om niet direct tot ondertekening over te gaan. Zodra zowel u als uw werkgever het document hebben ondertekend, wordt het immers rechtsgeldig.

In de meeste gevallen is er ruimte voor onderhandeling over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. Daarom raden wij u aan om in eerste instantie advies in te winnen bij een advocaat arbeidsrecht om te begrijpen wat uw rechten zijn en wat uw onderhandelingspositie is.

Wanneer een werkgever een werknemer wil ontslaan, kan dit niet zomaar gebeuren. Er moet sprake zijn van een gegronde reden, zoals een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. Bovendien moet de werkgever rekening houden met verschillende wettelijke opzegtermijnen, zowel die voor de werknemer als die voor de werkgever gelden.

Als beide partijen de beëindigingsovereenkomst hebben ondertekend, begint de wettelijke bedenktijd van 14 dagen te lopen. Binnen deze periode heeft u de mogelijkheid om uw akkoord op de overeenkomst terug te trekken, zonder daarvoor een reden te hoeven opgeven.

Check vaststellingsovereenkomst door een advocaat

Als uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt met het doel om uw arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen, is er eigenlijk maar één advies: onderteken geen documenten! In de meeste situaties is er ruimte voor verbetering in de vaststellingsovereenkomst.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen of opgesteld? Wij bekijken deze en adviseren u of er meer geregeld moet worden. Stuur de vaststellingsovereenkomst met uw arbeidsovereenkomst en een toelichting naar ons per mail en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Heerde, Wapenveld, Zwolle, Apeldoorn en Hattem.

Direct contact opnemen