Woningsluiting na drugsvondst

Burgemeesters zijn bevoegd om woningen of panden voor enkele maanden te sluiten als in deze woningen of panden drugs wordt verkocht of aanwezig is om te worden verkocht.

Wat kunt u doen tegen een besluit tot sluiting van uw pand of woning? Maak bezwaar!

Als burgemeesters besluiten om uw woningen of panden te sluiten, dan raken huurders in feite dakloos (we spreken in deze blog enkel over huurder(s) en verhuurder(s)). Huurders moeten dan snel handelen. Huurders kunnen tegen een dergelijk besluit van de burgemeester bezwaar maken. Het bezwaar zorgt er alleen niet voor dat het besluit van de burgemeester ongedaan wordt gemaakt. Het besluit dat de woning wordt gesloten, blijft bestaan totdat er op het bezwaar is beslist.

Spoedprocedure starten: een voorlopige voorziening

Het kan echter een hele tijd duren voordat er op het bezwaar is beslist. Het is daarom verstandig om de rechter te vragen het besluit van de burgemeester te schorsen totdat er op het bezwaar is beslist. Als de rechter het besluit van de burgemeester schorst, dan kan de huurder in de woning of het pand blijven totdat er op het bezwaar is beslist. Als er na het bezwaar alsnog wordt besloten dat de woning gesloten moet worden, dan bestaat de mogelijkheid om die beslissing bij de rechter aan te vechten.

Sluiting van een huurwoning: ontbinding huurovereenkomst

Als burgemeesters besluiten om woningen of panden te sluiten, dan geeft dat verhuurders een extra mogelijkheid om de huurovereenkomst te beëindigen. Daarvoor hebben verhuurders geen toestemming van de rechter nodig, terwijl een toestemming van de rechter normaal gesproken wél nodig is. Als huurders niet instemmen met de huurbeëindiging, dan moeten verhuurders wél naar de rechter. In een spoedprocedure (lees: kort geding) kunnen verhuurders de rechter vragen om de woning te laten ontruimen. Huurders kunnen daartegen uiteraard verweer voeren.

Hulp en advies van een advocaat gespecialiseerd in woningsluiting?

Bent u verhuurder en is er in uw pand huur aangetroffen? Of bent u huurder en is de burgemeester van plan om uw woning of pand te sluiten? Neem dan snel contact met ons op. Onze advocaten huurrecht en vastgoed hebben zeer veel ervaring met deze procedures. Neem gerust contact met ons op. Dat kan zowel per telefoon (via: 0578-614029) als per mail (via: info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Emst, Heerde, Zwolle, Apeldoorn, Harderwijk en Deventer.

Direct contact opnemen