Vastgoed­recht

Of u nu een vastgoedontwikkelaar, investeerder, huurder of verhuurder bent; vastgoedrecht is uitdagend. Er is een breed scala aan juridische aspecten die verband houden met onroerend goed. Hebt u een vraag? Neem contact op met onze advocaat vastgoedrecht.

Advocaat vastgoedrecht

Of u nu een vastgoedontwikkelaar, investeerder, huurder of verhuurder bent, het vastgoedrecht kan complex en uitdagend zijn. Het gaat om een breed scala aan juridische aspecten die verband houden met onroerend goed, waaronder eigendomsrechten, contracten, bouwvoorschriften en geschillenbeslechting. Om ervoor te zorgen dat uw belangen worden beschermd en dat u juridische valkuilen vermijdt, is het van cruciaal belang om een ervaren advocaat in het vastgoedrecht aan uw zijde te hebben. Bij een advocaat vastgoedrecht van ECHT advocatuur bent u aan het juiste adres.

Wat is vastgoedrecht?

Vastgoedrecht is het rechtsgebied dat betrekking heeft op alle aspecten van onroerend goed. Hieronder vallen onderwerpen zoals projectontwikkeling, aan- en verkoop, financiering, huur en verhuur, en bouwrecht. Bouwrecht en huurrecht zijn specialisaties binnen het bredere domein van vastgoedrecht.

Geschillen en disputen met betrekking tot vastgoedrecht kunnen zich voordoen tussen bijvoorbeeld kopers en verkopers van onroerend goed, zoals bij de aankoop of verkoop van woningen of bedrijfsruimten. Daarnaast kunnen conflicten ontstaan tussen bedrijven, zoals projectontwikkelaars, bouwbedrijven, of architecten, evenals problemen tussen opdrachtgevers en zelfstandige professionals (zoals metselaars, tegelzetters, elektriciens of installateurs).

Conflicten tussen aannemers en onderaannemers kunnen betrekking hebben op zaken als de uitvoering van werk, de inhoud van aannemingsovereenkomsten, opleveringstermijnen, of aansprakelijkheid. Dergelijke geschillen kunnen leiden tot vertragingen of het stilleggen van bouwprojecten, wat uiteraard onwenselijk is. In zo’n geval is het aan te raden advies in te winnen van een advocaat vastgoedrecht.

Koop en verkoop van onroerend goed

De meeste mensen komen minstens één keer in hun leven in aanraking met de koop en verkoop van een woning. Deze transacties worden afgehandeld via een koopovereenkomst. Bij woningen worden vaak standaardcontracten gebruikt, waarbij er verschillende wettelijke regels van kracht zijn ter bescherming van de particuliere koper. Denk hierbij aan de wettelijke bedenktijd, waar zelden van kan worden afgeweken.

Een koopovereenkomst legt ook de bijzonderheden vast die zich voordoen tijdens het aankoopproces, zoals erfdienstbaarheden of kettingbedingen. Het is daarom van essentieel belang om vooraf gedegen advies in te winnen over de inhoud en consequenties van een koopovereenkomst. Bij ECHT advocatuur bieden wij praktisch advies en professionele begeleiding, zodat u goed geïnformeerd bent en met vertrouwen uw vastgoedtransactie kunt voltooien. Neem contact met ons op voor deskundige ondersteuning door een advocaat vastgoedrecht bij de koop en verkoop van onroerend goed.

Verborgen gebreken woning

Het kan voorkomen dat het (ver)kooptraject zonder problemen verloopt, maar dat er na de levering plotseling problemen ontstaan. De koper kan na verloop van tijd gebreken ontdekken in het gekochte object die hij niet kende op het moment van het sluiten van de koopovereenkomst. Dit roept de vraag op wie er verantwoordelijk is voor deze verborgen gebreken.

Daarnaast kunnen er fouten optreden tijdens het begeleidingsproces door de notaris of makelaar, met alle gevolgen van dien. Onjuiste mededelingen van een makelaar kunnen bijvoorbeeld leiden tot aansprakelijkheid van de makelaar.

Ook een notaris kan aansprakelijk zijn wanneer hij zijn zorgplicht schendt. Dit is het geval wanneer hij niet handelt zoals van een redelijk bekwaam notaris mag worden verwacht. Via het tuchtrecht of een civiele procedure kunnen de vastgoedadvocaten van ECHT advocatuur de notaris aansprakelijk stellen voor de schadelijke gevolgen van zijn fouten.

 

Meer weten over verborgen gebreken? Klik dan hier.

Retentierecht van een aannemer in de bouw

Een aannemer heeft het recht op retentie wanneer de opdrachtgever niet aan zijn betalingsverplichting voldoet. In dit geval kan de aannemer een bepaalde locatie, zoals een bouwplaats, in zijn bezit houden totdat de opdrachtgever aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Dit betekent in de praktijk dat de aannemer de toegang tot die bouwplaats ontzegt aan de opdrachtgever.

Dit kan worden bereikt door de locatie af te sluiten of door te weigeren de locatie te ontruimen, waardoor de opdrachtgever er geen gebruik van kan maken (bijvoorbeeld door steigers en andere materialen op de locatie te laten staan). Het uitoefenen van het retentierecht kan aanzienlijke gevolgen hebben, vooral als de bouwplaats bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand is. Win altijd advies in van een advocaat vastgoedrecht.

Waar kan onze advocaat vastgoedrecht u mee helpen?

Het vastgoedrecht is een complex rechtsgebied. Onze advocaat vastgoedrecht kan u adviseren over allerlei onderwerpen, zoals:

  • Bouwrecht
  • Projectontwikkeling
  • Onroerend goedrecht
  • Erfpacht
  • Appartementsrecht
  • Erfdienstbaarheid
  • Erfafscheiding en erfgrens (burenrecht)
  • Recht van overpad
  • Retentierecht
  • Verborgen gebreken
  • Recht van de Vereniging van Eigenaars (VvE)

In contact komen met een advocaat vastgoedrecht

Heeft u een vraag over vastgoedrecht of het huurrecht? Of hebt u te maken met een geschil of procedure binnen het vastgoed? Neem dan snel vrijblijvend contact op met onze advocaat vastgoedrecht. Dat kan zowel telefonisch (via: 0578-614029) als per mail (via: info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Emst, Heerde, Zwolle, Apeldoorn, Wapenveld en Nunspeet.

Direct contact opnemen

Onze specialisten

Koen Horstman

Advocaat | Directeur

Suzanne Buitenkamp

Advocaat