Het coronavirus en werk: veelgestelde vragen over loon, verlof en ziekte

Het coronavirus waart rond en leidt tot ingrijpende maatregelen. De maatregelen zorgen ook voor vele vragen. Hoe moet u omgaan met loondoorbetaling en de opname van verlof.

FAQ

Het coronavirus waart rond en leidt tot ingrijpende maatregelen. Daarnaast zorgt het ook voor vele vragen, zoals hoe om te gaan met de maatregelen in relatie tot het doorbetalen van loon bij ziekte en het opnemen van vakantieverlof, ziekteverlof en calamiteitenverlof. In deze bijdrage wordt antwoord gegeven op enkele vragen die zich in de praktijk voordoen.

Mijn werknemer is besmet met het coronavirus. Moet ik het loon doorbetalen?

In geval van ziekte (door het coronavirus) gelden de normale regels omtrent ziekte. Het loon moet worden doorbetaald. De hoogte van het loon is afhankelijk van de gemaakte afspraken (arbeidsovereenkomst en/of CAO).

Mag een werknemer zelf besluiten thuis te blijven (uit voorzorg)?

Nee, een werknemer mag niet zelf weigeren naar het werk te komen. Als dit toch aan de orde is, dan is in principe sprake van werkweigering en hoeft er geen loon te worden betaald over de periode dat de werknemer niet werkt. Het advies is echter wel om uw werknemers tot en met 6 april 2020 zo veel als mogelijk thuis te laten werken. Is dat niet mogelijk, dan is aan te raden de werknemers zo veel mogelijk afwisselend te laten werken.

Mijn werknemer beschikt niet over een laptop om thuis te werken. Wat moet ik doen?

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat jouw werknemer thuis kan werken. Dit moet uiteraard wel binnen het redelijke blijven. Als een werknemer geen laptop heeft, dan moet de werkgever een laptop aanschaffen voor de werknemer.

Moet ik mijn werknemers de toegang tot kantoor weigeren?

Onder omstandigheden kan dat het geval zijn. Werkgevers zijn namelijk verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving.

De scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten en mijn werknemer moet thuis blijven vanwege de opvang voor zijn of haar kind. Heeft mijn werknemer recht op loon?

Ja, voor korte duur, om te regelen dat de opvang elders wordt geregeld.

Hoe zit het na het verstrijken van de korte duur?

Daarna geldt dat verlof moet worden opgenomen in overleg met de werkgever. Dit is meestal onbetaald maar werkgever kan besluiten dit voor eigen rekening te nemen.

Wat zijn de regels als mijn werknemer tijdens vakantie besmet is geraakt?

Hiervoor gelden de normale regels omtrent ziekte. Als een werknemer ziek wordt tijdens vakantie, dan moet het loon worden doorbetaald. Vakantiedagen mogen niet af worden geschreven.

Mijn werknemer moet in quarantaine. Moet ik het loon doorbetalen?

Ja.

Moet ik het loon doorbetalen bij gehele of gedeeltelijke bedrijfssluiting?

Ja. U kunt echter wel werktijdverkorting aanvragen. Voor meer informatie klik op de link.

Meer weten? Stel uw vraag aan een advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Dit is slechts een greep uit de vele vragen die er rondom het coronavirus rijzen. Heeft u een vraag maar staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op met ons. In deze roerige periode staan wij graag voor u klaar.

U kunt ons bereiken via 0578-614029, of laat uw bericht achter via de contactpagina. Ook kunt u onze advocaten rechtstreeks bellen. Kijk op de medewerkerspagina voor de rechtstreeks nummers.

Direct contact opnemen