Het coronavirus: wat zijn je rechten en plichten

Het coronavirus waart rond en leidt tot ingrijpende maatregelen. Inmiddels zijn ook in Nederland besmettingen geconstateerd en de eerste slachtoffers te betreuren. Wat betekent de huidige situatie voor u als werkgever? Welke maatregelen moet u nemen?

Ingrijpende maatregelen

Het coronavirus waart rond en leidt tot ingrijpende maatregelen. Inmiddels zijn ook in Nederland besmettingen geconstateerd en de eerste slachtoffers te betreuren. Wat betekent de huidige situatie voor u als werkgever? Welke maatregelen mogen van u verwacht worden?

Coronavirus en veilige werkomgeving

Als werkgever bent u verplicht een veilige werkomgeving in stand te houden. U kunt niet alles voorkomen, maar wel de adviezen van het RIVM opvolgen. Dat betekent zorgen voor voldoende hygiëne (zeep, papieren handdoeken), positief staan tegenover “social distancing” en stimuleren dat werknemers bewust zijn van de risico’s van besmetting.

Coronavirus en thuiswerken

Soms is thuiswerken een optie. Dat is uiteraard aan de orde als uw werknemer op grond van de overheidsadviezen contact moet vermijden. Dus: in geval van besmetting na bezoek aan een risicogebied of contact met een besmette andere persoon. Onderzoek nu vast of u nog technische oplossingen moet inzetten voor thuiswerken.

Mocht het komen tot verdergaande beperkingen ten aanzien van verkeer en verplaatsing, dan mag u van uw werknemers verlangen dat ze – indien mogelijk – thuis werken. Kan er vanwege de functie niet thuisgewerkt worden maar mag er ook niet verplaatst worden, dan is dat voor uw rekening. U moet dan het loon hoogstwaarschijnlijk wél doorbetalen.

Coronavirus en risicogebieden

Is uw werknemer naar een risicogebied geweest, dan is het verstandig de quarantaine-adviezen op te volgen. Ook dan moet u het loon doorbetalen. Uw werknemer verbieden naar risicogebieden te reizen is juridisch erg lastig. Ga er echter wel het gesprek over aan, zeker omdat u het loon niet hoeft door te betalen als uw werknemer toch naar een risicogebied reist en daar vast komt te zitten.

Coronavirus en loondoorbetaling

Bij ziekte moet u het loon doorbetalen. Bij opgelegde quarantaine ook – dat is een risico dat rechters zullen beschouwen als werkgeversrisico. U mag dan wel verlangen dat – waar mogelijk – thuis wordt gewerkt.

Coronavirus en werktijdverkorting

Blijkt dat u door het coronavirus minder werk hebt, dan kunt u onder omstandigheden werktijdverkorting aanvragen. Voor de verminderde uren kunnen werknemers WW aanvragen.

Raakt het virus familieleden of partners van uw werknemer, dan hebben uw werknemers recht op calamiteitenverlof en/of zorgverlof.

Juridisch advies over het coronavirus

Het belangrijkste is: blijf in gesprek. En komt u samen niet tot een goede oplossing? Win dan deskundig advies in over de (on)mogelijkheden bij ECHT advocatuur! Onze arbeidsrecht advocaat Bert Jan Souman kan u hierover adviseren en staat graag voor u klaar.

Contact

Ons advocatenkantoor is gevestigd in Epe en wij zijn goed bereikbaar vanuit de omliggende plaatsen, zoals Emst, Heerde, Zwolle, Apeldoorn, Wapenveld, Nunspeet en Harderwijk. U kunt ons bereiken via 0578-614029, of laat uw bericht achter via de contactpagina.

Direct contact opnemen