Zieke werknemer

Voor veel werkgevers is het lastig: wat doe je met een werknemer die ziek is, maar niet meewerkt aan controle of re-integratie? Wat mag je dan wel en niet? En hoe voorkom je dat je een verkeerde stap zet?

De arbo-arts beoordeelt de ziekmelding

De eerste stap is altijd wie de arbeidsongeschiktheid beoordeelt. Dat oordeel is alleen aan de arbo-arts. Wees als werkgever heel terughoudend in het vragen naar medische informatie. En stap niet in de valkuil zélf te beoordelen wat iemand nog wel en niet kan.

Werknemer moet meewerken aan een controle

Vervolgens mag je van de werknemer verwachten dat die meewerkt aan controle door een arbo-arts. Weigert de werknemer om zich te laten controleren, dan mag je het loon opschorten. Let op: het loon is dan opgeschort totdat de controle alsnog heeft plaatsgevonden. Het loon vervalt dus niet.

Rechten en plichten tijdens
de re-integratie

Gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid, mogen wel wat eisen worden gesteld aan behandeling en re-integratie. Zo mag een werknemer de genezing niet belemmeren, moet onder omstandigheden meewerken aan behandeling en ook aan re-integratie. Weigert een werknemer, dan mag je als werkgever het loon stopzetten.

Verschil tussen loop stopzetten en loon opschorten

Een stopzetting is anders dan een schorsing. De verplichting tot betaling van loon vervalt dan, en er is pas weer loon verschuldigd vanaf de datum dat de werknemer zich alsnog aan de voorschriften houdt. Het stellen van voorschriften luistert wel nauw. Laat je dus goed adviseren vóórdat je het loon stopzet.

Laatste middel: ontbinden van de arbeidsovereenkomst

Werkt de werknemer helemaal niet mee? Dan kun je de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Je hoeft niet eindeloos aan een dood paard te blijven trekken en mag dan afscheid nemen. Ook hier luistert de aanpak nauw, en gelden verschillende regels. Dus ook hier is goed advies van groot belang.

Een advocaat voor vragen over uw zieke werknemer

Wat is de wijze les? Je hebt wel degelijk positie als werkgever in geval van arbeidsongeschiktheid. Het is wel zaak zorgvuldig te navigeren, en vooral vóóraf na te denken over de stappen die je zet. De arbeidsrechtspecialisten van ECHT advocatuur zijn je daarbij graag van dienst! Bel of mail gerust! Wij zijn bereikbaar via het nummer 0578-614029. Per e-mail kan ook (info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Heerde, Harderwijk, Oene, Putten en Apeldoorn.

Direct contact opnemen