Uw vordering incasseren: duur? Of toch niet?
Je hoort het vaak: het incasseren van een vordering via de rechter is veel te duur. Sterker nog: ook wij adviseren regelmatig om geen procedure te starten, als niet zeker is dat er (voldoende) kan worden geïncasseerd.
Een deel word vergoed
Allereerst: een deel van de kosten van de procedure moet worden vergoed door de debiteur. Hoe efficiënter je procedeert, hoe groter (verhoudingsgewijs) de vergoeding van de kosten die je moet maken. Dus lever je een compleet dossier aan met heldere facturen, dan kun je effectief en snel resultaat verwachten.
Verder is het mogelijk om vóóraf onderzoek te doen naar de verhaalsmogelijkheden bij de debiteur. Zo voorkom je een procedure die achteraf weinig zinvol blijkt.
Tot slot heeft de minister (Sander Dekker) recent besloten dat de griffierechten voor lagere vorderingen weer worden verlaagd. Dit overigens nadat ze enkele jaren geleden juist waren verhoogd. Op deze manier worden procedures wat toegankelijker. Klein addertje onder het gras: de griffierechten voor vorderingen boven de € 5.000 worden juist verhoogd.
En wat is het meest effectief? Strak debiteurenbeheer. Weet aan wie je verkoopt, reageer gelijk op signalen van slecht betalen, stop met werken of leveren als de achterstand te groot wordt.
En wordt toch niet betaald? Dan zijn we u graag van dienst!