ZZP: hoe zit het ermee?

Wellicht bent u zzp-er of zet u zzp-ers in. In beide gevallen zult u de afgelopen jaren met verbazing hebben gekeken naar de wetswijzigingen.

Systeem op zijn kop

Eerst was er de VAR. Toen werd die afgeschaft en kwam de DBA. Die functioneerde niet goed en er werd besloten slechts zeer beperkt te handhaven. En nu gaat het systeem weer op de kop.

Nieuwe regeling

De minister heeft recent een wetsvoorstel voor een nieuwe regeling ingediend, namelijk de Wet Minimumbeloning Zelfstandigen en Zelfstandigenverklaring. Die regeling houdt in hoofdlijn het volgende in:

– bij uurtarieven tot € 15,00 kán geen sprake zijn van zelfstandig ondernemers (zzp). Bij dergelijke tarieven ontstaat van rechtswege een arbeidsovereenkomst;

– daarmee komt het minimumtarief voor zzp-ers dus op € 16,00 (ná aftrek directe kosten);

– bij uurtarieven boven de € 75,00 mag vrijwillig voor zzp-schap worden gekozen, waarbij de fiscale risico’s bij de opdrachtnemer (de zzp-er) blijven;

– voor alle groepen (hoog en laag) komt er een webmodule waarmee kan worden getoetst of sprake is van zelfstandigheid.

Een seminar

De regeling is nog geen wet. ECHT advocatuur organiseert in de loop van 2020 een seminar voor zzp-ers én hun opdrachtgevers, waar de regeling tot in detail wordt besproken. Dan zullen ook de gevolgen voor uw organisatie aan bod komen.

En wat gebeurt er ondertussen met de DBA? Die gaat vanaf 1 januari 2020 weer volledig gehandhaafd worden. Zorg dus dat u uw modelovereenkomsten tussen opdrachtnemer en opdrachtgever op orde hebt!

Direct contact opnemen